Blog

Provoz našeho učiliště

03.10.2012 13:58

Na konci loňského roku změnila KORYNA nábytek, a.s. majitele.

Pro naše učiliště, jehož je uvedená firma zřizovatelem, to přineslo jednu velmi nepříznivou změnu: od nového zřizovatele nedostáváme žádné finanční prostředky! A tak na provoz učiliště si vyděláváme pouze produktivní činností našich žáků.

Nechci na tomto místě rozebírat paradox, kdy zřizovatel odmítá hradit část chybějících prostředků na provoz školy kterou zřídil, nýbrž mým záměrem je požádat ty z Vás, kteří tyto řádky čtete a můžete jakýmkoliv způsobem pomoci, o podání pomocné ruky.

My ruku nenastavujeme čekajíc, že do ní budou padat "pečení holubi", chceme si výrobou nábytku chybějící peníze vydělat.

Potřebujeme "jen" získat zakázky - a to je moje prosba: nabídněte nám, prosím Vaši potřebu jakéhokoliv typu nábytku a my Vám rádi našimi výrobky i službami vyjdeme vstříc. Profesionálně a seriózně.

 

Děkuju a těším se, že se NĚKDO ozvete.

 

Vladimír Plaček

Malé zamyšlení

16.11.2008 20:36
Řemeslo už nemá mít zlaté dno?!?
Dovolím si na tomto místě malé zamyšlení.
Z devátých tříd vychází stále méně a méně dětí a ubývá zájem o učňovské obory. V letošním školním roce nastoupilo do středních odborných učilišť 17 % absolventů základních škol, "zbytek", tedy celých 83 % (!) do středních škol na studijní obory ukončené maturitou. Pro srovnání - v roce 1989 byla situace 50 % na 50 %.  Představitelé státu považují současný stav za normální a nijak tuto situaci neřeší (že by spoléhali na neviditelnou ruku trhu?!).
Nikdo nechce učinit rozhodnutí a změnit tento nedobrý poměr. Ale nemůžeme přece mít v republice jen vysokoškolsky a středoškolsky vzdělané občany?! Naše země potřebuje i zedníky, truhláře, nástrojaře, atd. – prostě zručné a odborně vzdělané řemeslníkyNe lidi se zelenými kartami, kteří mluví lámanou češtinou a mnohdy jen velmi obtížně ovládají splachovací zařízení na sociálních zařízeních.
Jak mohou naše podniky vyrábět kvalitní výrobky s nekvalifikovanými dělníky, se kterými je těžké se domluvit?!
Ta situace je dle mého přesvědčení špatná.
 
 
Vám – rodičům, i vám holky a kluci, bych chtěl ještě říct - když budete přemýšlet o vašem dalším vzdělávání a rozhodovat se kam na školu:
Pro ty z vás, kteří se řemeslu vyučíte, kvalitně vyučíte, příští roky zcela jistě nabídnou mnoho a mnoho pracovních příležitostí.
Už dnes je obtížné sehnat kvalifikovaného a kvalitního řemeslníka. A bude hůř!
Řemeslníků totiž ubývá..

 

Proto může být absolvování učňovského oboru – jakéhokoliv – velkou výhodou, cennou devizou do vašich budoucích let. Zaměstnavatelé vás budou brát „všemi deseti“, mezi spoluobčany po vás bude obrovská poptávka. 
 Samozřejmě, pokud se zvolenému řemeslu vyučíte dobře.
 
A ještě závěrem, aby byla má úvaha věrohodná..
I naše škola nabízí, kromě učebního oboru TRUHLÁŘ, maturitní vzdělání. Ale s tím, že nabízený studijní obor „Operátor dřevařské a nábytkářské výroby“ zahrnuje plné penzum hodin Odborného výcviku.
Anebo nabízíme maturitní vzdělání formou nástavbového studia po absolvování učňovského oboru.
 
Vladimír Plaček